BVScios

Image Header

Nieuws: Rookmelder vanaf 1 juli 2022 verplicht in bestaande bouw

Woensdag, 15 September 2021

Naast nieuwbouwwoningen worden per 1 juli 2022 rookmelders in bestaande woningen ook verplicht. Deze wetswijziging betekent een aanzienlijke verbetering in de brandveiligheid in bestaande woningen. Vooral als men kijkt naar de grootste oorzaak van slachtoffers bij brand, namelijk rookontwikkeling.

De volgende wijzigingen worden doorgevoerd:

De aanwezigheid van een rookmelder (die voldoet aan EN14604) wordt op iedere bouwlaag verplicht gesteld voor bestaand woningen. [Wijziging van Artikel 3.117]. Er ontstaat dus een verschil tussen bestaande bouw en nieuwbouw:

Nieuwbouw:

·         Een rookmelder aangesloten op netspanning en voorzien van een back-up batterij.

Bestaande bouw:

·         In tegenstelling tot nieuwbouw worden er geen eisen gesteld aan de projectering en koppeling van rookmelders, ook kan men volstaan met rookmelders op batterijen in plaats van netspanning.

·         Rookmelders dienen periodiek (max. 10 jaar) vervangen te worden.

·         Er dienen vrijloopdrangers te worden toegepast. Dit geldt voor nieuwe woongebouwen en bij verbouw en transformatie. De vrijloopdrangers worden gestuurd door een rookmelder.

·         De specifieke zorgplicht voor de installatie wordt toegewezen aan de eigenaar. Dit betekent dat diegene verantwoordelijk is indien de rookmelders niet naar behoren functioneren of hebben gefunctioneerd.