Scios BRANCHE VERENIGING SCIOS bedrijven (BVS)
Nieuwsbrief nummer 82. Oktober 2016. www.bvscios.nl.

Marktontwikkelingen

 Nieuwe NOx-emissiestandaard: deadline 1 januari 2017

Niet op tijd aanpassen is economisch delict

Gebruikers en eigenaren van alle watergedragen stookinstallaties (van 1 tot 50 megawatt) moeten voor 1 januari 2017 hun installatie hebben aangepast aan de nieuwe NOx-emissiestandaard (< 70 mg/nm3 bij 3%O2). De BVSCIOS heeft het idee dat lang niet alle stookketels voor die tijd zijn aangepast aan de nieuwe norm.

‘We denken dat zo’n 1.500 tot 2.000 installaties, zeg maar 35%, nog niet is aangepast’, zegt voorzitter Rob Harms. ‘We maken ons daar zorgen om. Indertijd hebben de Figo en BVS met de overheid overlegd en is een overgangsperiode van tien jaar afgesproken, onder andere om niet geconfronteerd te worden met vervroegde afschrijving. Tot 31 december 2015 kon je 30% van de investering aftrekken van je winst. De overheid is daar coulant geweest, maar toch laten veel bedrijven het op het laatste moment aankomen, misschien in de hoop dat controles uit zullen blijven.’

Rob maakt zich niet alleen zorgen om de gevolgen voor gebruikers en eigenaren van de installaties. Hij ziet ook de druk op de ketel- en branderleveranciers toenemen. ‘We schrikken bijna van elke order voor brandervervanging of -aanpassing . En we weten nu al dat we die 2.000 installaties nooit voor 31 december kunnen hebben aangepast.’ Dit is niet de schuld van de branche, eigenaren en gebruikers zijn zelf verantwoordelijk voor tijdige aanpassing. ‘En die gebruikers en eigenaren moeten niet denken dat ze ermee wegkomen: het is een economisch delict. Je kunt ook niet zeggen: ik wist het niet. De overheid en Infomil hebben enquêtes gehouden waaruit blijkt dat 98% van de installatiegebruikers weet dat die wet bestaat. Zij staan juridisch sterk.’ Kan een gebruiker of eigenaar de kosten niet betalen, dan is het goed om als leverancier/inspectiebedrijf te wijzen op de mogelijkheid om te overleggen met de lokale Hinderwet-verlener en om uitstel te vragen. Dat kan ervoor zorgen dat uw klanten zijn gevrijwaard van de deadline van 1 januari 2017.

In deze editie

Vereenvoudigde inspectie GAD-toestellen in de maak
Eerste SCIOS-Inspectiecongres 8 november in Nijmegen
‘Het certificaat is van grote waarde voor de branche’

Vereenvoudigde inspectie GAD-toestellen in de maak

Er komt verlichting op inspecties van seriematig geproduceerde GAD-toestellen (scope 1). Johan van Veen van BenR Inspectie en Advies BV weet er alles van.

‘De technische documenten 3 en 6 zijn sinds hun eerste versie eind jaren negentig niet meer herzien. Door de voortschrijdende techniek en nieuwe toestellen op de markt ligt het voor de hand dat sommige stappen in het inspectieproces kunnen worden overgeslagen of worden versimpeld. Dat wordt nu tegen het licht gehouden.’ De technische documenten 3 en 6 geven aan welke werkzaamheden je moet doen en wat je moet registreren in je rapportage (3) en hoe je zo’n rapportage zou kunnen opstellen (6). Die documenten worden nu door een onafhankelijk instituut in opdracht van SCIOS herschreven.

Financieel gewin

‘Het uitgangspunt van deze vereenvoudiging is kostenreductie’, zegt Johan. ‘Het moet de klant uiteindelijk financieel gewin opleveren en de inspecteur hoeft geen onnodige handelingen meer te doen.’ Waar moeten we dan aan denken? ‘Er is nog niets definitief, maar ik kan me voorstellen dat bijvoorbeeld het klokken van de starttijdencyclus niet meer wordt opgenomen. Dat zit allemaal in de software ingebakken. Ik denk ook dat er straks geen schets meer gemaakt hoeft te worden van hoe de componenten in het gasblok zijn opgenomen. Maar nogmaals, niets is nog definitief.’

Nieuw voorstel

De documenten hadden al klaar moeten zijn voor de zomervakantie, maar het CvD (College van Deskundigen), waarin alle partijen, zoals handhavers, wetgevers, leveranciers etc. zijn vertegenwoordigd, vonden het eerste voorstel te complex. ‘We verwachten nu eind deze maand een nieuw voorstel’, aldus Johan van Veen.

 

  top ^  

Eerste SCIOS-Inspectiecongres 8 november in Nijmegen

Op dinsdag 8 november vindt het eerste SCIOS-Inspectiecongres plaats. Als locatie is gekozen voor Congrescentrum Cinemec in Nijmegen. Het congres is speciaal georganiseerd voor SCIOS-inspectiebedrijven, bevoegde inspecteurs, het bevoegd gezag, installatie-eigenaren en alle anderen die te maken hebben met inspectie en het onderhoud van technische installaties.

SCIOS heeft zijn best gedaan een boeiend en inhoudelijk programma samen te stellen. Dat bestaat uit een plenair gedeelte, parallelle sessies in de middag, waarvoor u apart kunt inschrijven, en een beurs. De dag wordt afgesloten met een netwerkborrel. De kosten voor deelname aan het congres zijn € 150,00 per persoon.

Kijk voor alle informatie, het complete programma en om in te schrijven op: www.scios.nl/welcome/Inspectiecongres

Op de beurs hebben standhouders de mogelijkheid zich te presenteren aan het congrespubliek. De kosten hiervoor bedragen € 500,00 excl. btw (plus twee deelnemers). Meer info http://www.scios.nl/add-page/Stands-SCIOS-Congres




 

 

  top ^  

‘Het certificaat is van grote waarde voor de branche’

 

Installatiebedrijven krijgen niet zomaar een SCIOS-certificaat voor het inspecteren en keuren van installaties. De SCIOS, die vaststelt, coördineert en uitvoert, stelt een reeks voorwaarden aan die certificering. Daarmee is al duidelijk dat het certificaat zeer serieus genomen moet worden. ‘Van gecertificeerde bedrijven wordt verwacht dat zij de top van de Nederlandse inspectiewereld vertegenwoordigen’, zegt Rob Harms. ‘Die bedrijven zijn zo goed dat zij binnen hun eigen branche zelfstandig inspecties mogen uitvoeren. De overheid heeft de branche dat vertrouwen gegeven. En het is aan ons om met elkaar dat vertrouwen waar te maken. Doen we dat niet, dan schieten we in onze eigen voet. De overheid kijkt mee, terecht natuurlijk. Het inspecteren en goedkeuren van installaties is niet alleen vanwege milieuveiligheid en energiebesparing van belang, het gaat ook om de veiligheid van mensen. Ik weet wel dat er allerlei krachten meespelen: geld, concurrentie en commercie. Maar het allerbelangrijkste is dat het certificaat een waarde vertegenwoordigt voor de hele branche. Als we het certificaat serieus nemen en goede inspecties uitvoeren, waar we tijd voor nemen, komt dat onze branche ten goede. Daar zijn we met elkaar verantwoordelijk voor.’

 

 

  top ^