BVScios

Image Header

Nieuws: Interview Rob Harms (DGA Monarch): “Ik blijf liever niet aan het pluche plakken”

Woensdag, 12 Augustus 2015
Harms1_f40675.jpg

Rob Harms (DGA Monarch): “Ik blijf liever niet aan het pluche plakken”

 

Rob Harms heeft onlangs Oscar Moers opgevolgd als voorzitter (a.i.) van de branchevereniging SCIOS-bedrijven. Harms over zijn nieuwe rol: “Deze club is me erg dierbaar, maar ik zit hier vooral om een nieuwe voorzitter te vinden. Ik ben niet het prototype voorzitter dat past bij de toekomstige groei en ontwikkeling van BV SCIOS. Kandidaten kunnen zich alvast bij me melden.”
Harms geldt binnen de branderbranche als een selfmade-man met bijna veertig jaar ervaring. Begonnen als verkoper in 1978 bij Monarch,  aanbieder van de olie – en gasbranders van de Duitse fabrikant Weishaupt, is hij misschien wel ongewild uitgegroeid tot een markante spreekbuis van de Nederlandse brandersbranche. Naast BV SCIOS is hij ook bestuurder bij FIGO

1. Wat is je achtergrond?
Harms: “We beginnen gelijk goed (lacht). Ik heb zeven jaar gedaan over mijn driejarige MAVO. In mijn werkende leven heb ik een aantal commerciële cursussen gedaan, maar ik ben geen studiebol. Ik vind verkoop en commercie het leukste wat er is. Dat heb ik altijd gedaan.”

2. Hoe is Monach gestart?
Harms: ”Monarch is ontstaan als onderdeel van installatieconcern Harmsen Verwarming, zestig jaar geleden opgericht door wijlen Ton Harmsen. Harmsen is bij het brede publiek bekend als oud-voorzitter van Ajax. Harmsen werd door Max Weishaupt, ook een man die eigenhandig het Duitse concern Weishaupt van de grond heeft opgezet, aangewezen als dé vertegenwoordiger van Weishaupt olie – en gasbranders. Na de oorlog in de wederopbouwperiode werden er in de Randstad en daarbuiten veel olie – en gasbranders in nieuwe flatgebouwen geïnstalleerd. Ik ken oliebranders die al 40 jaar probleemloos functioneren.”

3. Hoe kwam je bij Monarch terecht?
Harms: ”Geloof het of niet, maar ik zat in de paardenwereld en daar ken ik de zoon van Harmsen van. Ik had vrij direct een enorme klik met Ton Harmsen. Dus toen ik 21 jaar was en wel klaar was voor een serieuzere baan, vroeg Harmsen aan me of ik branders voor hem wilde gaan verkopen. Dat was eind 1978. Verkopen leek me wel wat en dat is nog steeds mijn passie. Gaandeweg kreeg Harmsen het vertrouwen dat ik het complete bedrijf zou kunnen runnen. Dat zag ik destijds nog niet zo, maar hij heeft gelijk gekregen (lacht).”

4. Wanneer ben je eigenaar geworden?
Harms: ”Harmsen Verwarming is later opgekocht door investeringsmaatschappij OGEM en later opgegaan in Wolter & Dros installatiebedrijf. Monarch was en is een apart verkoopkanaal van de Weishaupt producten. Op 17 maart 2000, op dezelfde dag toen World Online naar de beurs ging (lacht), ben ik eigenaar geworden. Monarch heeft nu veertig man personeel in dienst. De helft is servicemonteur en zij zijn allemaal gecertificeerd volgens de SCIOS normen. Ik heb geen diploma, maar mijn mensen hebben alle diploma’s die er binnen deze branche zijn (lacht).”

5. Hoe hebben jullie als Monarch de economische crisis sinds 2008 overleefd?
Harms: “We hebben het zeker gemerkt. Zo kregen we fors minder orders vanuit de scheepsvaart. In 2012 werd er geen nieuw schip meer gebouwd. Maar ik heb toen intern gezegd: ‘We gaan sámen door het diepe dal’. En door ook in crisistijden kwaliteit, service en dienstverlening te blijven leveren, blijf je sterk. We hebben niemand hoeven te ontslaan. Zodra je mensen gaat ontslaan, wordt je organisatie qua kwaliteit uitgehold. Ook hebben we onze productenlijn uitgebreid met duurzame artikelen zoals warmtepompen, zonneboilers en zuinige HR-ketels. Vooral vanuit gemeenten en sportverenigingen is daar vraag naar.”

6. Je bent Oscar Moers opgevolgd als interim voorzitter. Hoe zie je je rol?
Harms: “Oscar Moers kreeg een nieuwe positie buiten de branderbranche en heeft begrijpelijkerwijs afscheid genomen als voorzitter. Toen dat gebeurde, draaiden alle koppies mijn kant op. En dat deden ze voor de komst van Oscar ook al (lacht). Maar ik blijf kritisch naar mezelf kijken. Ik zie mezelf niet als het prototype voorzitter dat bij de toekomstige ontwikkelingen van de BV SCIOS past. Mijn voornaamste taak zal zijn om voor het einde van dit jaar een nieuwe voorzitter te vinden. Ik blijf wel aan als bestuurslid.” 

7. Waarom pak je de rol niet op?
Harms: “Ik zie mezelf als een ‘branderboer’. Ik ben geen bestuurder die op den duur meer dan 200 bedrijven binnen BV SCIOS gaat aansporen. Naast Monarch en BV SCIOS ben ik ook bestuurder bij FIGO en actief betrokken bij de Business Circle Amsterdam. (stilte) Ik ben een Amsterdammer en ik heb niet de mentaliteit om aan het pluche te blijven plakken. Geld interesseert me eigenlijk ook niet. Ik wil vooral plezier hebben en mensen blij maken (lacht). Ik ben nu 57 jaar en 37 jaar bij Monarch. Ik werk om te leven en niet andersom. Ik geniet van het leven, ik ga op vakantie zodra het kan en maak golfreisjes met vrienden in binnen- en buitenland. Hierin volg ik niet het voorbeeld van Ton Harmsen, want hij is te lang doorgegaan met werken en  dat wil ik voorkomen. Ik heb intern al een opvolger op het oog die ik nu klaarstoom voor mijn rol. Ik zal bij Monarch betrokken blijven als commerciële man. Dat vind ik uiteindelijk ook het leukste.”

8. Wat is de ideale voorzitter voor BV SCIOS?
Harms: “Het is iemand die binnen de installatie- en branderwereld een zeer branchebrede ervaring heeft. Iemand die passie voor zijn vak heeft. Hij komt namelijk in een geoliede machine van bestuurders die allen met passie hun vak uitoefenen en erover praten. Het moet iemand zijn die met autoriteit boven de belanghebbende partijen staat. Het is belangrijk dat hij een groot netwerk heeft in de wereld van de elektrische installaties. Want in die tak van sport zit voor BV SCIOS de toekomstige groei. Hij zal dus ook de verbinding moeten zoeken met bedrijven uit de e-installatiebranche.”

9. Is de groei van de e-branche te verklaren? 
Harms: “Ja, elektronica wordt bij de bouw van een kantoor- of flatgebouw steeds belangrijker. Denk alleen al aan alle domotica in een pand, warmtepompen en -wisselaars en warmte- en koudeopslaginstallaties. SCIOS is voor de e-branche ook als een mooi vehikel om hun producten en diensten op veiligheid en kwaliteit te laten certificeren. Door de scopes 8,9 en 10 zal het aantal certificeringen alleen maar groeien. Voor ons is de kruisbestuiving met de e-branche interessant omdat ze bijvoorbeeld betere banden met de verzekeringsbranche hebben. Daar kunnen wij en onze klanten ook van profiteren. Gecertificeerde installaties zal leiden tot lagere verzekeringspremies.”


10. De regering in Israël gaat ook certificeren met SCIOS. Kun je daar iets meer over vertellen?
Harms: “Dat is toch het mooiste compliment dat je kunt krijgen? In Israël worden oliebranders in  toenemende mate vervangen door gasbranders, ook omdat in Tel Aviv een grote gasbubbel, nog groter dan het Slochterenveld, is ontdekt. De Nederlandse firma DNV GL heeft de opdracht gekregen om de gasbranders te keuren en te certificeren volgens de normen van SCIOS.  Twee leden van BV SCIOS zijn nu ingehuurd om extra capaciteit voor dit project te leveren. Dat is natuurlijk erg goed nieuws voor BV SCIOS en haar leden.“

11. Tenslotte, er geldt per 1 januari 2017 de nieuwe NOx-emissie-eis voor middelgrote installaties van 1 MW. Wat is de laatste stand van zaken?
Harms: “Dat ziet er vooralsnog somber uit. We gaan binnenkort met het Ministerie van Infrastructuur en Milieu hierover praten. We zien dat de markt te weinig gebruik maakt van de MIA/VAMIL subsidieregeling om aan deze nieuwe eisen te voldoen. Ik vind dat de overheid reëel is geweest in de uitrol van deze eisen, want deze eisen dateren al vanaf 2007! Ondanks deze lange aanlooptijd heerst er koudwatervrees. Men is terughoudend omdat je pas de fiscale korting van MIA krijgt, zodra je winst maakt. Veel bedrijven krabbelen op uit de crisis en zijn nog onzeker of ze winst gaan maken. Maar op papier is de regeling gewoon aantrekkelijk. Bij een investering van 100.000 kan er 30.000 van de fiscale winst afgetrokken worden.”